Bungehuis ontruimd; studentenprotest bij Maagdenhuis

 

Vanochtend om 9.30 uur is de politie begonnen met de ontruiming van het Bungehuis. Zes studenten verlieten het pand vrijwillig; tientallen andere studenten werden er door de politie en de mobiele eenheid uitgehaald. Daarbij werden 46 mensen gearresteerd. Desondanks spreekt de politie van een 'gemoedelijke sfeer' bij de ontruiming.

 

's Middags liepen tientallen studenten luid demonstrerend vanuit de omgeving van het Bungehuis over de Nieuwezijds Voorburgwal naar het Maagdenhuis op het Spui. Daarbij maakten ze veel lawaai met trommels en toeters en scandeerden ze teksten als 'Bezet, blokkeer! Dit beleid pik ik niet meer!' en 'Ejo CvB, wanneer kom je naar benee?'

 

Uiteindelijk kwam de voorzitter van het College van Bestuur, Louise Gunning-Schepers, het Maagdenhuis uit om op het bordes vragen van demonstranten te beantwoorden. Gunning stelde dat de 100.000 euro boete per dag, waarmee in eerste instantie door het College van Bestuur gedreigd was, verkeerd zou zijn geïnterpreteerd: volgens haar betrof het geen boete, maar was het een middel om een ontruiming van het Bungehuis te voorkomen. Op dat punt betuigde ze spijt. Gunning zei ook te willen nadenken over een kwijtschelding van de boetes die de bezetters sinds de uitspraak van de rechter voor elke extra dag in het Bungehuis moesten betalen.

 

Om 15.00 uur vanmiddag volgde de officiële persconferentie van het College van Bestuur in Spui 25. Behalve Gunning spraken daar ook Rector Magnificus van de UvA Dymph van den Boom en decaan Frank van Vree van de Faculteit der Geesteswetenschappen. Gunning noemde het 'vreselijk' dat tot een ontruiming van het Bungehuis moest worden overgegaan. Het CvB zou de afgelopen tijd alles hebben gedaan om dat te voorkomen, onder andere door op zondag en maandag lange gesprekken te voeren met de studenten in de ambtswoning van Burgemeester Van der Laan. Een deel van de bezetters ging echter niet akkoord met een conceptakkoord van het CvB, waardoor een ontruiming onvermijdelijk was. 

 

Gunning sprak tegen dat het CvB niets zou willen toegeven. Ze zei dat alleen niet onder hoge druk te willen doen en niet zonder overleg en instemming van de studentenraad, de ondernemingsraad, decanen van de faculteiten en onderwijsdirecteuren. Wel erkende de voorzitter dat er door het bestuur op sommige punten geen toezeggingen vooraf waren gedaan. Ze noemde de suggestie dat ze slechts zou luisteren en niets concreets zou willen doen met de kritiek van de studenten 'een belediging aan de waarde van het academisch debat en aan de historie van de universiteit'.

 

De bedoeling is dat de zogenaamde 'debatmarathon' (ook wel het 'Festival der Wetenschappen' genoemd) over het beleid en de toekomst van de Universiteit van Amsterdam gewoon doorgaat. Het was een voorstel van het CvB in de onderhandelingen bij Burgemeester Van der Laan. Aanstaande donderdag worden hierover de eerste gesprekken gevoerd. De eigenlijke marathon zal later plaatsvinden. Hieraan zullen onder meer bestuurders van de UvA, studenten, studentenorganisaties, politici en vertegenwoordigers van andere universiteiten deelnemen. 

 

In het Ritme van de Stad spraken Ellen en Stijn met 'boze student' Jaap Oosterwijk, en verslaggevers Guus de Jong en Ismaël de Bruijn over de ontruiming van het Bungehuis, de demonstratie van de studenten in de binnenstad en de verklaring van het College van Bestuur van de UvA. 

 

De studenten zullen morgen weer van zich laten horen. Op het programma staat dan een protestmars voor democratisch hoger onderwijs. De mars begint om 17.00 uur voor het Bungehuis (Spuistraat 210).

 

Foto: Ismaël de Bruijn.

 

 

 

         

 

      

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?