Fabiola Veerman praat in Kunst en Cultuur op Vrijdag met Kenny B.
Dit voorjaar had Kenny B een enorme hit met “Parijs”. “Praat Nederlands met me”, maar liefst 20,124,397 maal bekeken op YouTube! De best bekeken YouTube video van dit jaar in Nederland. Een lief soepel deinend R&B liedje, gezongen door een charmante al wat oudere man met een imposante bos dreads. 20 Miljoen, poeh, dat is veel ben je dan geneigd te denken. Maar, baas boven baas: Wiz Khalifa werd wereldwijd 1,231,982,709 maal bekeken…zo’n getal is haast niet meer uit te spreken.
“Parijs” inspireerde vele andere artiesten tot een eigen interpretatie of parodie. Fo liep in Marrakech en vroeg: praat Marokkaans met me . Een gozer ( Sasha Ivantic?) met opgeschoren ‘hoof’ op weg naar de Koopgoot vroeg Praat Rotterdams met me aan “het meest mooie sexy mokkel in haar skinny jeans” maar spoog uit z’n bek toen ze uit Amsterdam bleek te komen. Dat bleek een brug te ver. Ook meer dan 2 miljoen keer bekeken!
Evenbleij & Van Eijk vragen: “Lul Haags met me” aan een dame die, haha, dan weer Frans blijkt te zijn.
Dan heb je nog talloze min of meer mindere versies- de Utregse is wel héél plat- in bijna elk dialect dat Nederland rijk is, van Mèstreechs tot -ik wist niet eens dat het bestond!- Haarlems en in zelfs in andere talen: tot zelfs twee maal toe in Papiamento en Papiaments!
“Zing Nederlands voor me!” had Kees de Koning van platenlabel Top Notch gevraagd toen hij na een enorme zoektocht eindelijk de man gevonden had, die hij in Suriname uit menige luidspreker had horen schallen.
Kenny B bleek gewoon in Tilburg te wonen. Hij was al een grote naam in ‘Su’, zijn reggae en dancehallhits in het Sranantongo waren enorme hits daar.
Kenny Bron, zoals de man ter wereld kwam in Paramaribo in 1961, had toen Top Notch hem ontdekte er al een leven opzitten dat leest als een avonturenroman. “Hij heeft aan vele tafels gezeten” zoals hij het zelf eufemistisch uitdrukt. De man die als behorend tot de bevolkingsgroep der ‘marrons’ (van ‘Cimarron” = “zij die op de top leven”- nakomelingen van ontsnapte slaven in Suriname/Cariben) in de grote stad veel te lijden had van discriminatie door Creolen, Javanen en Hindoestanen -marrons werden gezien als “bosnegers”- wilden, primitievelingen- ging het leger in om te ontsnappen aan de op kaste-indeling gelijkende burgermaatschappij, waar het ene ras hoger aangeschreven werd dan het andere. Toen een neef van hem, die bij het Junglecommando van Ronnie Brunswijk -ook marron- zat, vermoord werd door mensen die de gevestigde politiek vertegenwoordigden, keerde hij de corruptie van de Surinaamse leiding de rug toe en sloot zich uit idealistische motieven ook aan bij het Junglecommando. Daar was hij een tijdlang intermediair, diplomatiek onderhandelaar tussen de twee strijdende partijen.
Helaas moest hij inzien dat ook hier geen socialistisch goud blonk, integendeel.
Hij moest de wijk nemen naar Nederland, maar ook hier verdacht men hem ervan bij het verkeerde politieke kamp te horen. Zat daardoor, gescheiden van zijn vrouw, lang in het asielszoekerscentrum van Zeewolde, waar men moest leven op 5 boterhammen per dag.
Uiteindelijk vond hij hier toch zijn draai door aan te pakken wat er voorhanden was en belandde uiteindelijk in wat hij van jongs af aan eigenlijk altijd het liefste deed: in de muziek.
Maar ook hier blonk, nu letterlijk, geen goud. Je kunt wel een superster zijn in Su maar meer dan 5 boterhammen per dag houd je daar ook niet aan over. Men kopieert daar als een malle. De illegale cdhandel is daar groot. De legale bijna non existent.
Dus hoefde Kenny B zich niet tweemaal achter zijn oren te krabben toen hij het aanbod van Kees de Koning kreeg.
Aanpakken, man! En verder: No spang! Want hij is hier nu minstens zo groot als in Su. Vijf boterhammen plus dik beleg plus nog een heleboel ander lekkers.
Kenny B treedt 17 december op in de Melkweg, Amsterdam.
Lees meer over muziek in Metha’s Muziek