De gemeente heeft afgelopen jaar 5.400 jongeren aan een baan geholpen of terug naar school gestuurd. Op een totale groep van ruim 11.000 kwetsbare werkloze jongeren in Amsterdam is dat bijna de helft. Bovendien is dit aantal 50% meer in vergelijking met vorig jaar, en ook meer dan de doelstelling van 5.250 die de gemeente zichzelf had gesteld. Elk jaar zullen naast de bestaande groep ongeveer 4000 kwetsbare werkloze jongeren tussen de 18 en 23 jaar instromen. Dat betekent dat de gemeente met hun doelstelling van 5.250 hoopt de totale groep elk jaar met ruim 1000 te laten slinken.
In de vernieuwde aanpak maakt de gemeente naast het eigen uitkeringenbestand actief gebruik van de administratie van verschillende instanties en jongerennetwerken. Deze houden bij welke jongeren gestopt zijn met een studie of werk. Via contacten met organisaties zoals Stichting Streetcornerwork, kunnen jongerenadviseurs van de gemeente tegenwoordig de werkloze jongeren actief opzoeken, zowel thuis als op straat.
De extra kwetsbare werkloze jongeren hebben geen startkwalificatie. Dat is het minimale niveau dat nodig is om kans te maken op een volwaardige baan. Het niveau hiervan is vastgesteld op een afgeronde havo- of vwo-opleiding of een basisberoepsopleiding (mbo-niveau 2).
Komend jaar gaat de gemeente door met deze succesvolle aanpak. Ook wil ze zich naast de groep van 18 tot 23 jaar gaan richten op de jongeren in de groep tussen 23 en 27 jaar. Verantwoordelijk wethouder Arjan Vliegenthart zegt: “Ook in 2016 gaan we door met onze aanpak en gaan we ervan uit dat we weer minstens 5.250 jongeren naar school of werk begeleiden. Met alle projecten die goed lopen gaan we door. Dat is bijvoorbeeld de huis-aan-huisaanpak in Nieuw-West en Zuidoost. In die stadsdelen zoeken onze jongerenadviseurs de jongeren thuis op die niet aan het werk zijn of naar school gaan. Komend jaar gaan we dat ook in de andere stadsdelen doen.”