Vondel CS stond op 21 oktober volledig in het teken van ADE, maar dan met een Aziatisch tintje. Op deze zaterdagavond is het oude filmhuis de hele nacht omgetoverd tot China Pavilion.
Als het avondprogramma begint, stroomt het publiek langzaam het gebouw binnen. De ene helft is wit en westers, de andere helft duidelijk afkomstig uit Zuidoost-Azië. Daarnaast staat er ook gemengde stellen bij de ingang, blonde koppies met een diverse vriendengroep en chinofielen.
Als rond 19:00 uur het programma begint, zit de sfeer er al aardig in. De bezoekers, die in de hal nog in groepjes verdeeld waren, mengen zich op de dansvloer tot een gemêleerd publiek.
In de twee zalen die het gebouw rijk is, mixen de dj’s hun typische dancesound met Aziatische invloeden. De een mixt een monotoon nummer met een tricky beat, de tweede laat een uptempo sound horen met kenmerkende Chinese klanken.
De verrassing van de avond is een Chinese muziekmaker die een solo doet op viool. Het publiek reageert door langzaam bewegend ademloos mee te luisteren naar de klanken die uit het snaarinstrument komen. Als het nummer is afgelopen, hoor je de indruk die de Chinese artiest heeft nagelaten. Ook aan de bar veranderen de gespreksonderwerpen. “Die violist, dat was mooi hè?”
Later op de avond volgen meer uptempo beats, waardoor ook de belangstelling op de dansvloer toeneemt. De westerse dansmoves worden uit de kast gehaald, terwijl de Chinese bezoekers wat terughoudender op de muziek reageren. Een enkeling klaagt over de slechte akoestiek in het gebouw, anderen vinden de muziek saai. Ook wordt er ongemakkelijk gereageerd op de luide westerlingen die ongeduldig zijn aan de bar. Maar er is ook verbazing, zoals het constant posten van beeld op social media tijdens evenementen. “That’s so different in China!”
Wat opvalt is dat de Nederlandse bezoekers meerdere evenementen op een avond bezoeken, terwijl de Chinese muziekfans blijven hangen bij het dancefeest dat geheel in het teken staat van hun thuisland.
Hoewel China Pavilion een onderdeel is van ADE, wordt over het algemeen rustiger gedanst dan bij een Nederlands feest. Uit de speakers komt een sound die op elk dancefeest zou kunnen worden gedraaid, maar de Aziatische invloeden verraadden de Chinese identiteit van de muziekmaker.
More Berichten for Show: