Het onderwijs in Nederland krijgt komend jaar te maken met de grootste bezuinigingen sinds 1945. Het LsvB organiseert samen met andere partijen een grote “protestweek” van 19 t/m 23 maart. Ook in Amsterdam zullen er acties plaatsvinden.
Voor studenten verandert er veel: Een langstudeerboete van 3000 euro bij meer dan 1 jaar vertraging, geen stufi meer in voor de master en voor een 2de bachelor of master moet 12.000 euro (instellingscollege geld) in plaats van 1.700 euro betaald worden. Dit instellingscollege geld word door de onderwijsinstelling zelf bepaald en kan dus per opleiding verschillen. De langstudeersboete is vastgesteld op 3000 euro omdat dit bedrag nodig is om het begrotingstekort te dichten, de hoogte hangt echter niet samen met de kosten die de samenleving maakt om een student een jaar langer te laten studeren.
De bezuinigingen worden stapsgewijs aangekondigd door staatssecretaris Halbe Zijlstra (VVD) en veel studenten zijn de afgelopen maanden geschrokken van de eindeloze rij bezuinigingen die op stapel staan.
Over de mogelijke nieuwe regelgeving bestaat bij zowel studenten als universiteiten veel onduidelijkheid. Zo maakte de UvA dit jaar de fout om studenten die een 2e bachlor / master volgen niet te vertellen dat zij ook dit jaar in plaats van 1.700 euro het instellingsgeld 12.000 euro moeten betalen. Ook als zij nu (na een halfjaar opleiding) besluiten te stoppen moeten zij alsnog de helft, 6.000 euro, betalen. “De UvA heeft studenten vals voorgelicht” aldus de ASVA.
Het LsvB organiseert samen met andere partijen een grote “protestweek” van 19 t/m 23 maart wanneer de bezuinigingen op het onderwijs behandeld worden in de 2de kamer.
Interview: Pascal ten Have (LsvB) over “protestweek”:
Interview: Myrthe Rijken (ASVA) over gedupeerde UvA studenten:
Luister voor het laatste studentennieuws naar Showdam, het studentenprogramma van AmsterdamFM.
Links gerelateerd:
LsvB: www.lsvb.nl
ASVA: www.asva.nl