De NJR (Nationale Jongeren Raad) organiseert op 15 maart ‘De Jonge 100’. Honderd jongeren komen bij elkaar om nieuwe antwoorden te vinden op uitdagingen van deze tijd.
Nederland loopt vast. We zitten al drie jaar in een economische crisis waaruit zelfs economen geen uitweg weten. Jongeren beginnen hun werkleven met een ongekend hoge studieschuld. In onze buurlanden gaat het vaak niet beter; het grote idee van een verenigd Europa staat op wankele voeten, en in veel landen zijn het vooral de jongeren die hiervoor de prijs moeten betalen.
De jongeren van Nederland moeten een start maken met nieuwe systemen/denkpatronen waarbij we leren van het oude en een eigen, nieuwe weg inslaan. Om dit te bereiken is het belangrijk dat ze loskomen uit de vaste kaders. Daarom willen ze bij elkaar komen. 100 jongeren die samen iets willen veranderen. Iets willen bereiken met het land waar we leven. Voor henzelf, maar ook vooral voor diegenen die na hen komen. De bedoeling is dat de deelnemende jongeren hierdoor geïnspireerd raken en op hun beurt weer hun eigen sociaal netwerk inspireren.
Met:
- Alexander Rinnooy-Kan (voorzitter SER),
- Andrea Bos (voorzitter NJR),
- Dennis Wiersma (FNV Jong),
- Roos van Ees (documentairemaakster ‘BV ik’),
- Hans Wijers (CEO Akzo Nobel)
- Gabe van Wijk (Jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling naar de VN).
GoedeZaken sprak met Andrea Bos, voorzitter van de NJR over deze bijeenkomst. Maar eerst, wat is de NJR?