Memoires Van Kilsdonk ten doop in Dominicuskerk

Alex Verburg en Lenie van Reijendam - Beek foto: menne vellinga © 2013 amsterdamfm

Onder grote belangstelling is zondagmiddag aansluitend op de wekelijkse viering in de Dominicuskerk aan de Spuistraat in Amsterdam het boek Pater Van Kilsdonk – Raadsman in delicatezaken – ten doop gehouden. Het zijn de memoires opgetekend door schrijver Alex Verburg. Een ontroerde Lenie van Reijendam-Beek mocht als oud collega van Jan van Kilsdonk SJ het eerste exemplaar in ontvangst nemen. De auteur heeft de pater tot aan zijn dood met grote regelmaat mogen bezoeken en van de gemaakte notities 33 hoofdstukken samengesteld.

Jan van Kilsdonk groeide op in Brabant en was van 1944 tot 1947 aalmoezenier in onder andere kamp Vught. Daarna werd hij in Amsterdam godsdienstleraar van o.a. Huub Oosterhuis, Kees Fens, Ton Regtien en Antoine Bodar. Hij groeide uit tot een legendarische figuur in de Amsterdamse studentenwereld en richtte de spraakmakende Studentenekklesia op. Hij relativeerde doodzonden als voorechtelijke seks, gaf homoparen zijn zegen, pleitte tegen het celibaat en voor de vrouw in het priesterambt. Zijn openlijke kritiek op het gezag in Rome leidde zelfs tot zijn tijdelijke afzetting.
Kardinaal Alfrink zei ooit over Van Kilsdonk: ‘Ik ben blij dat wij pater Van Kilsdonk hebben; ik ben ook erg blij dat wij maar één pater Van Kilsdonk hebben.’

Alex Verburg schreef naast romans als Het huis van mijn vader en Dwalingen ook De verzoening, over de ontvoeringsgeschiedenis van Gerrit Jan Heijn gezien door de ogen van diens weduwe, en Het voorlopige leven van Liesbeth List.

AmsterdanFM (Menne Vellinga) bezocht de viering en sprak er met schrijver Alex Verburg en vroeg de ontvanger van de eerste druk Lenie van Reijendam-Beek om een eerste reactie.

Alex Verburg over pater van Kilsdonk

Lenie van Leijendam-Beek over Van Kilsdonk

Leave a Reply