Dittrich memoreerde in zijn toespraak vanavond op het Homomonument de aanslag op het bevolkingsregister in 1943. In de geschiedenisboeken wordt de leiding van de aanslag toegeschreven aan Gerrit van der Veen. Maar de namen van twee mede-aanslagplegers zijn minder bekend. Frieda Belinfante en Willem Arondéus. Frieda was lesbisch en Willem homo.
Willem werd verraden en gearresteerd. Vlak voordat de Duitsers hem executeerden, sprak hij met zijn advocate, Lau Mazirel. Ze moest hem beloven “na de oorlog aan de mensen te vertellen dat homo’s niet minder moedig hoefden te zijn dan andere mensen.”
70 jaar later
In Nederland is er veel, zeer veel ten goede veranderd. Maar van de 192 lidstaten van de Verenigde Naties zijn er nog altijd meer dan 76 landen die homoseksualiteit strafbaar stellen.
In Dittrich’s werk voor Human Rights Watch moet hij vaak aan de woorden van Willem Arondéus denken: “Homo’s hoeven niet minder moedig te zijn dan ander mensen”.
Dittrich: In Rusland en Oekraïne is een propagandawet in de maak. Mijn toespraak is er verboden. Ik kan er gearresteerd worden en u ook, want u luistert naar mij. Maar ook in die landen zijn moedige homoseksuele mannen, lesbische vrouwen en hun bondgenoten die de strijd aanbinden tegen deze
inbreuk op de vrijheid van meningsuiting.
Denkend aan Willem Arondéus zeg ik dat iedereen in verzet kan komen tegen onrechtvaardigheid.
Ieder mens kan moedig zijn op zijn of haar manier. Als je discriminerende opmerkingen hoort, zeg er wat van.
Het begint met ‘nee’ zeggen. Nee tegen homohaat.
De toekomst ligt niet voor ons, maar in onszelf.
(bron: toespraak Boris Dittrich 4 mei 2013 op Homomonument)
Aansluitend de eerste reactie van Dittrich na afloop van de plechtigheid op het Homomonument.
Menne Vellinga (AmsterdamFM) spreekt de gastspreker in de Westerkerk.
MVS Gaystation, Stichting Homoseksualiteit en Krijgsmacht, Homomonument, hetnetwerk Roze In Blauw van de politie Amsterdam-Amstelland en het COC Amsterdam organiseren de jaarlijkse herdenking bij het Homomonument op 4 mei.