Crèches krijgen onvoldoende

Nederlandse crèches zijn niet in staat om baby’s de essentiële zorg te bieden die ze nodig hebben, stelt Marilse Eerkens in Wat doen we met de baby?

Dat heeft niet alleen te maken met het feit dat de kwaliteit van crèches sinds de jaren ’90 spectaculair is gedaald, maar ook met de cruciale ontwikkeling die babyhersens doormaken in de eerste twee levensjaren: maar liefst 50% van het brein wordt dan gevormd. En deze vorming is sterk afhankelijk van de emotionele zorg en de aandacht die kinderen dan krijgen.

De auteur pleit dan ook voor meer ouderschapsverlof, andere vormen van kinderopvang in de eerste twee levensjaren en een fundamenteel andere kijk op de kinderopvang: kinderen moeten weer voorop staan en níet de ouders, de werkgevers en het geld.

Tijdens de Middageditie van donderdag 12 april spraken we met de auteur van het  boek, en gaf haar toelichting op de ontwikkeling van (Amsterdamse) baby’s. Daarnaast spraken we met haar over het feit of het economisch verantwoord is om meer geld te stoppen in kinderopvang.

Leave a Reply