Marja Vuijsje – De Cirkel van Migratie

 

 

Arash vlucht in 1982 uit Iran naar Nederland. Hij studeert er, krijgt een baan en kind, integreert. Lang ziet hij zichzelf als een kosmopoliet die toevallig in Iran is geboren. De laatste jaren begint hij echter steeds meer over zijn verleden te vertellen, in het bijzonder over zijn vader Nematollah. Diens verhuizing ooit uit een klein dorpje naar Teheran om daar als chauffeur aan de slag te gaan vormt het begin van een aangrijpende, ruim een eeuw omvattende kroniek.

In 'Het rijbewijs van Nematollah' vertelt journaliste en schrijfster Marja Vuijsje net als in haar eerdere boeken ('Joke Smit', 'Ons Kamp') een persoonlijke geschiedenis tegen de achtergrond van grote historische ontwikkelingen. Ditmaal over Iran aan de hand van de lotgevallen van een gewone Iraanse familie. Kinderen die opgroeien met cola en soaps, maar ook in een dictatuur leven zonder politieke vrijheid. Of hoe zij samen vakanties aan de Kaspische zee doorbrengen tot het moment dat ayatollahs een bikiniverbod instellen. Uiteindelijk verlaat vrijwel de hele familie door de Islamitische Revolutie en oorlog tegen Irak het land: de Iraanse diaspora.

Hoofdpersoon Arash paste zich succesvol aan in Nederland. Dat hij zich na verloop van tijd weer is gaan focussen op zijn land van herkomst, houdt volgens hem verband met 'de cirkel van migratie'. In het fragment verduidelijkt Marja Vuijsje deze theorie aan interviewster Machteld van Laer.       

Comments are closed.