Godfried is eigenlijk een held op soepen: vandaar vandaag één van zijn klassiekers. Met rode linzen, een kant & klaar kruiden mengsel en kokosmelk. Handig om áltijd in huis te hebben!
Wat heb je nodig?
Staafmixer
Pan met dikke bodem
Microplane rasp
Ingrediënten
Scheut plantaardige olie
Dikke theelepel garam massala poeder
1 duim verse geschilde gember
1 theelepel gemalen kaneel
Eventueel, als je het hebt, 2 sterretjes anijs
1 Spaanse peper (eventueel gedroogd)
1 gele ui, gesnipperd
2 tenen knoflook
1 liter kokend water
200 gram rode linzen
1 zoete aardappel, en/of een stuk pompoen en/of 3 wortelen of peen
1 blikje kokosroom
1 blik tomaten (in blokjes of geheel, of als je die niet hebt tomatenpuree en eventueel verse tomaat)
Theelepel bruine suiker of palmsuiker
Zout en zwarte versgemalen peper naar smaak
Sap van een 1 citroen
Verse koriander
Omdat het thema natuurlijk is iets te maken met ingrediënten die je vrijwel altijd op voorraad hebt, gebruik ik in deze receptjes niet te veel ingrediënten. Maar je kunt de garam massala natuurlijk ook zelf maken met korianderzaad, komijnzaad, kardemon, kruidnagel, zwarte peperkorrels, karweizaad, gedroogd gemberpoeder, nootmuskaat, kaneel, gedroogde chilipeper en steranijs. Even roosteren in een droge pan, en fijnmalen in de vijzel of een oude koffiemolen.
Garam massala betekent gewoon heet kruidenmengsel en iedere streek, of zelfs ieder huishouden in India, kent z’n eigen recept. Net zoals bijvoorbeeld de ras al hanout in Marokko die je, als jouw kruidenkastje geen garam massala bevat, ook prima in dit recept kunt gebruiken. Het eindresultaat zal anders zijn, maar een hoop kruiden in de mix komen wel degelijk overeen.
Goed. We beginnen met het pellen en snipperen van een uitje, het hakken van 2 teentjes knoflook en het Spaanse pepertje. Zet een pan met dikke bodem op het vuur en doe er wat olie in. Kokosolie is prima, maar zonnebloem, arachide of olijfolie kunnen ook. Fruit eerste de ui glazig en voeg dan de knoflook en de Spaanse peper toe. Als je zelf garam massala maakt dan zal je de kruiden voor het malen eerst roosteren, maar bij een kant en klare mix is dat, zeker voor dit recept niet echt nodig.
Dus we voegen het gewoon na de uitjes en de knoflook toe om even mee te fruiten zodat de geur en smaak loskomen. De gember schil ik en rasp ik boven de pan bij het mengsel.
In een maatbeker pas ik een liter kokend water af en die voeg ik ook toe. Direct daarna voeg ik de linzen toe en wat zout.
Ik schil de zoete aardappel, de pompoen en /of de winterpeen en hak deze in kleine blokjes die ik bij de rest voeg. Dit laat ik een half uurtje garen totdat alles zacht is en de linzen een beetje uit elkaar beginnen te vallen. Als het te dik wordt voeg je gewoon wat extra water toe.
Vervolgens voeg ik de tomaat toe en daarna maal ik de soep glad met de staafmixer. Daarna zet ik de soep weer op een laag vuurtje en voeg ik de kokosroom en wat citroensap toe. Laat het vanaf nu niet meer echt hard doorkoken om schiften te voorkomen. Even roeren en proeven. Waarschijnlijk wil je nog wat peper en zout toevoegen en misschien nog een theelepeltje bruine suiker of wat extra kaneel. De soep mag best iets licht zoetigs hebben en moet zelfs iets pittigs hebben. Als dat niet het geval is kan je op het laatst nog spelen met chilipeper.
Na het serveren knip je er verse koriander overheen. Heerlijk met zelfgebakken knoflook naan: die gaan we volgende week maken!
Eet smakelijk!
Kus, Godfried