Godfried van Bouillon zwaait niet alleen de scepter in de soepketel, ook in de voorraadkast! Godfried maakt soep, heel erg lekkere soep, maar ook heel veel andere dingen. Vandaag een Noord Afrikaanse sakshuka.
Wat is het?
Shakshouka is een klassiek eiergerecht uit het middenoosten en Noord Afrika. Er bestaan veel variaties op de receptuur maar tomaat, ui, knoflook, paprika, komijn en ei vormen altijd de basis.
Het gerecht wordt traditioneel gegeten als ontbijt, maar het is ook perfect als warm lunchgerechtje, of zelfs als avondeten, bijvoorbeeld met de garlic nan die we vorige week maakten als begeleider. Wil je variëren op dit thema? Kruimel eens wat geitenkaas (feta) over je shakshouka, of bak wat in blokjes gesneden Turkse worst mee.
Wat heb je nodig?
– Olijfolie om in te bakken
– 2 uien
– 2 teentjes knoflook
– 1 rode (punt)paprika
– 1 groene of gele paprika
– 1 (gedroogde) Spaanse peper
– 1 tl komijnzaad gemalen
– 1 tl korianderzaad gemalen
– 1 tl gerookt paprikapoeder
– snuf kaneel
Óf, als je bovenstaande 4 specerijen niet hebt, kant en klare Ras al Hanout
– 1 blikje tomatenpuree
– 1 blikje tomaatblokjes
– eventueel een theelepel rietsuiker
– 4 eieren
– bosje verse koriander
Hoe maak je het?
Snipper de ui en knoflook en snijd de paprika’s in reepjes. Als je zin hebt dan kun je de paprika’s voor het snijden eerst roosteren op een brandend gaspitje. Draai ze als ze beginnen te blakeren een stukje verder, en behandel zo de hele paprika. Dit zorgt voor een lekkere rooksmaak die ontstaat door het blakeren van de schil. Verhit de olie in een ruime koekenpan en fruit hierin de gesnipperde ui en knoflook. Voeg paprika, Spaanse peper en de specerijen toe. Laat even bakken en garen en voeg dan de tomatenpuree toe en bak ook die even mee.
Voeg de tomaatblokjes uit het blik toe en roer alles goed door. Proef even en voeg zout en peper naar smaak toe. Zet een deksel op de pan en laat de saus 10 minuten zachtjes koken. Als het mengsel te droog lijkt voeg je wat water toe. Voordat je de eieren toevoegt roer je het nog eens goed door en proef je. Naar smaak kan je nog cayennepeper, zout, peper en eventueel wat suiker toe voegen.
Met een juslepel maak je een kuiltje waarin je een eitje breekt. Dit doe je voor alle eitjes. Om er voor te zorgen dat je het geel van de dooier blijft zien kun je voor twee van de vier eitjes aparte kuiltjes maken voor het eiwit en het eigeel zodat ze ieder een eigen nestje hebben.
Doe de deksel op de pan en laat het net zo lang garen totdat de eitjes de door jou gewenste gaarheid hebben. Voor mij is dat ongeveer 7 minuten; dan is de dooier nog mooi zacht.
Schep met een grote lepel of schuimspaan een schep saus met eitje op een bordje en knip er wat verse koriander over. Serveer met pita, nan of gewoon volkoren boord en eventueel ook met wat hummus of feta kaas erbij.
Eet smakelijk en kus van Godfried!