De beste dingen in het leven zijn vaak de eenvoudige dingen. Deze oer-Franse tomatentaart is zoiets. Met maar een paar ingrediënten zet je in een handomdraai de Provençe op tafel. Instant zomer. Godfried laat je horen hoe.
Wat heb je nodig?
– 1 pakje roomboter bladerdeeg
– 6 tot 8 zoete trostomaten
– pittige (Dijon) mosterd
– 200 gram gruyère of comté
– verse tijm, oregano of eventueel gedroogde Provençaalse kruiden
– olijfolie
– basilicum blaadjes om mee te garneren
Hoe doe je het?
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Vet een quichevorm in met olie of boter. Ontdooi het bladerdeeg en haal de plastic folie eraf. Leg het deeg in de ingevette quichevorm en laat het een beetje overlappen en over de rand van de vorm heen hangen. Druk de plakjes aan elkaar vast. Rol een deegroller over de rand van de vorm heen om overtollig deeg af te snijden. Prik met een vork wat gaatjes op de bodem.
Snijd de ongepelde tomaten in schijven van ongeveer een centimeter. Rasp de kaas.
Strijk een laagje mosterd over de deegbodem. Bedek dit vervolgens met een flinke laag geraspte Gruyere of Comté. Leg daarop de tomatenschijven en zorg ervoor dat ze zoveel mogelijk tegen elkaar aanpassen of leg ze dakpansgewijs in een mooie spiraalvorm over elkaar heen. Bestrooi met peper, zout en verse tijm, oregano of gedroogde Provençaalse kruiden. Bedruppel met een mooie olijfolie.
Schuif de taart in het midden van de voorverwarmde oven en laat in 40 minuten, of meer indien nodig, gaar en goudbruin bakken.
Vlak voor het serveren kan je wat verse basilicum in stukjes scheuren en over de taart strooien. Beetje extra vierge olijfolie en…
Eet smakelijk!
Je kunt variëren door bijvoorbeeld in stukjes gescheurde pancetta toe te voegen, ansjovisjes en zwarte olijven toe te voegen of geitenkaas te gebruiken in plaats van gruyère. Maak het niet te gek, want juist de eenvoud is wat dit zo’n mooi gerechtje maakt.
Kus van Godfried