Graven in een beerput*) en dan toch verwachten dat je er schatten in vindt. Dat is wat stadsarcheoloog Jerzy Gawronski op het moment bezighoudt. Vorige week ontdekten Gawronski en zijn team een enorme beerput onder het museum Ons’Lieve Heer op Solder aan de Oudezijds Voorburgwal. In de beerput onder de voormalige schuilkerk hopen zij informatie te vinden over het Amsterdamse katholicisme in de zestiende en zeventiende eeuw. Behalve uitwerpselen verdween ook veel huisvuil in beerputten en dat kan dus historisch interessante informatie opleveren.
Ons’ Lieve Heer op Solder is een zogenaamde huiskerk die zich op de bovenste drie verdiepingen van het woonhuis op nummer 40 bevond. Nadat in 1578 Amsterdam bij de Alteratie was overgegaan tot het protestantisme, werden katholieke kerken verboden. Het samenkomen van de gelovigen en de diensten werden sinds die tijd gehouden in privé panden. Het stadsbestuur liet hen met rust. De schuilkerken werden gedoogd.
Het museum werd ooit bewoond door een pastoor en enkele geloofsgenoten.
*) Een beerput is een vat waarin de beer, dat zijn menselijke uitwerpselen, van één of meer toiletten vergaard werd of die met een deksel met gat erop als toilet dienst deed. De beerput is zeer belangrijk voor archeologische vondsten, want de put werd ook als afvalput gebruikt waarin allerlei keukenafval en kapotte en afgedankte gebruiksvoorwerpen van glas, aardewerk, metaal, hout, leer en textiel verdwenen.