Graven in het verleden van de stad

Na eindeloos praten en testen werd in 2002 de definitieve beslissing genomen tot de aanleg van de NoordZuidlijn. Sindsdien is de stad één grote bouwput, werden middenstand en omwonenden geregeld tot wanhoop gedreven en werd de opening maar liefst 8 keer uitgesteld. Maar op 22 juli aanstaande gaat het dan toch echt gebeuren: na 16 jaar wordt de NoordZuidlijn eindelijk in gebruik genomen.

Toch zijn er ook mensen geweest voor wie het niet lang genoeg kon duren: de stadsarcheologen. Tijdens de aanleg hebben zij naar hartelust kunnen graven in het verleden van onze stad, op plekken waar dat normaal gesproken nooit mogelijk zou zijn geweest. Wat er allemaal naar boven is gekomen en wat ons dat leert over Amsterdam, vroegen wij aan archeoloog Ranjith Jayasena.

Het Jaarboek Amstelodamum is in de boekhandel en in het Stadsarchief te verkrijgen .

Op de foto een kan die is gebruikt door de vroegste Amsterdammers uit 1175-1200, opgegraven in 1980 aan de Kalverstraat. Deze kan is vervaardigd van aardewerk uit Andenne uit het Belgische Maasland.

Foto: Monumenten en Archeologie, gemeente Amsterdam

Amsterdam in 1538

foto: Wikimedia Commons

‘Amsterdam in Gesprek’  is de historische zondagmiddagsalon in het Stadsarchief, Vijzelstraat 32.

Elke eerste en derde zondag van de maand worden spraakmakende gastsprekers geïnterviewd over onderwerpen uit de Amsterdamse geschiedenis, of een actueel onderwerp wordt in historisch perspectief geplaatst. Zondag 17 juni is het thema Oeroud Amsterdam. Archeologische vondsten op het traject van de Noord/Zuidlijn 

Aanvang: 15 uur, de toegang is gratis.

Let op: vrije inloop, het aantal zitplaatsen is beperkt. Wees dus op tijd.


More Berichten for Show: Scheltema Live

Comments are closed.