De douane op Luchthaven Schiphol heeft haar invoerbeleid gewijzigd. Het meenemen van nagemaakte merkproducten wordt niet meer beboet, maar ze worden nog wel in beslag genomen. Justitie heeft hiertoe besloten omdat het heffen van boetes papieren rompslomp met zich meebrengt en daardoor veel tijd kost. De minimum boetes bedroegen tot nu toe 175 euro voor het meenemen van meer dan drie namaakproducten. Het betreft veelal schoenen, shirts, horloges, parfums en tassen van dure en bekende merken die in Thailand of Turkije gekopieerd worden en erg goedkoop aan toeristen verkocht worden. Vorig jaar werden op Schiphol 127.000 nepproducten in beslag genomen.
De fabrikanten van merkkleding zijn over de wijziging zeer ontstemd. Volgens hen staat in de wet dat het smokkelen van namaakartikelen verboden is en het moet dus bestraft worden. Bovendien zijn zij op deze manier de bescherming van hun kostbare producten kwijt.
De belangrijkste op de luchthaven geldende regels zijn in het kort:
Het maakt niet uit of de namaak bewust is gekocht of dat de koper dacht dat het écht was. Door de lage prijzen moet de koper ervan uitgaan dat het namaak is. Ook speelt de herkomst van de namaak geen rol.
Bij kleine hoeveelheden voor eigen gebruik is de douane vrij soepel, maar de aantallen verschillen per product.
De invoer van nepsoftware of -games is verboden en worden direct in beslag genomen.