Oproep referendum Elandsgracht te sturend

Een deel van de handtekeningen die zijn opgehaald ten behoeve van het referendum Elandsgracht zijn wellicht ongeldig door een te sturende tekst op de website, dat meldt Het Parool vandaag. Omdat de initiatiefnemers zich niet hebben gehouden aan afspraken met het Stadsdeel Centrum zijn mogelijk 935 handtekeningen ongeldig. Daardoor wordt de drempel voor een referendum mogelijk niet gehaald. De herinrichting van de Elandsgracht kan dan gewoon zoals gepland doorgaan.

Een meerderheid van GroenLinks, PvdA en D66 wil 130 van de ongeveer tweehonderd parkeerplekken verplaatsen naar de verderop gelegen Q-parkgarage en ruimte maken voor bredere stoepen, speelplaatsen en groen. Ook moet het transformatorhuisje op het Johnny Jordaanplein verdwijnen. Eind augustus overhandigden tegenstanders dertienhonderd handtekeningen voor een burgerinitiatief; op 13 september moesten ze er vierduizend hebben voor een referendum op 19 maart, tegelijk met de gemeenteraadsverkiezingen. De referendumcommissie honoreerde het verzoek ook digitale handtekeningen toe te staan, maar stelde als voorwaarde dat de tekst – net als op het gewaarmerkte stembiljet – neutraal zou zijn. Op de site is boven de neutrale tekst toch een campagnetekst verschenen. Er staat dat ‘het stadsdeel als laatste daad nog even snel de Elandsgracht overhoop wil halen’, en ‘voor veel geld een museum of een toeristiese attraktie (sic) van de Jordaan wil maken’.

De referendumcommissie, die bestaat uit alle fractievoorzitters uit de deelraad, is daar ongelukkig mee, zegt D66’er Gerrit Brunink. ‘Het is een onverstandige zet. D66 heeft heb veel waardering voor het initiatief, maar ze moeten het wel eerlijk en zuiver doen.’

Leave a Reply