Reizigers voelen zich steeds vaker onveilig in trams, bussen en metro’s. Dit blijkt uit onderzoek van de veiligheidsmonitor die ieder jaar wordt gehouden.
Uit de veiligheidsmonitor is naar buiten gekomen dat 47% van de mensen zich in 2012 onveilig voelt in het openbaar vervoer. In 2011 was dat nog 38%. Ook willen meer mensen ’s avonds geen gebruik maken van het stadsvervoer. Vooral in de metro voelen velen zich onveilig: 70% van de ondervraagden zegt de metro te ontwijken zodra het donker wordt. Dit is een dreun het college van burgemeester en wethouders. Het college heeft zich voorgenomen dat op 1 januari 2014 het gevoel van onveiligheid teruggedrongen wordt naar 25%. Dat wordt waarschijnlijk niet gehaald.
VVD-fractievoorzitter Robert Flos wil graag dat bijstandsgerechtigden toezicht gaan houden in het openbaar vervoer. “Werklozen die in de bijstand zitten, kunnen op deze manier hun handen uit de mouwen steken”. De bijstandsgerechtigden hebben geen ervaring in handhaving, maar daar weet Flos ook wel een oplossing voor. “Ze krijgen eerst een cursus om te weten wat ze moeten doen in een onveilige situatie en in de praktijk doen ze dan verder ervaring op”.
Naast extra personeel wil de VVD ook een aanvullend onderzoek naar het gevoel van onveiligheid. “We willen ook graag weten waar het probleem precies zit, want dan kunnen we ook een passende oplossing verzinnen”.