Springvossen 26 februari De Architect en de Maecenas

 

v.l.n.r. Cees van der Leeuw, Mathijs de Bruyn, Albert Sonneveld en Canters op de spuitbuis voor Van Nelle, september 1925

v.l.n.r.Kees van der Leeuw met Mathijs de Bruyn Albert Sonneveld en Canters op de spuitbuis voor Van Nelle, sept. 1925

Gast: Joris Molenaar, architect

Auteur van: Brinkman & Van der Vlugt architecten (nai010 uitgevers, 2012)

Uitzending gemist?

Bureau Brinkman & Van der Vlugt heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de realisering van een nieuwe architectuur in de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw.
Ze zijn o.a. bekend van de villa’s tegenover musuem Boijmans – Van Beuningen te Rotterdam, stadion De Kuip, de telefooncel die tot in de jaren ’80 in de Nederlandse straten stond en natuurlijk het complex van de Van Nelle-fabrieken die zelfs is opgenomen op de voorlopige Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Vanuit ons perspectief hebben deze creaties van ‘het Nieuwe Bouwen’ een zekere vanzelfsprekendheid. Maar wanneer je kijkt naar foto’s uit die tijd lijkt er sprake van een anachronisme; alsof deze heren met hoeden, tweeds en schildpadbrillen waar wij nog iets van de 19e eeuw aan aflezen met succes met hun wandelstokken haken naar een heldere, franjeloze architectuur uit een verre toekomst.
En dan te bedenken dat de samenwerking van de architecten Jan Brinkman (1902-1949) en Leen van der Vlugt (1894-1936) een verstandshuwelijk was. Zij worden samengebracht door Kees van der Leeuw (1890-1973) een industrieel op zoek naar een gelijkgestemde architect voor de realisering van zijn ambities.

Joris Molenaar doet al zo’n dertig jaar onderzoek naar het werk van Brinkman & Van der Vlugt. Als architect verzorgde hij de restauratie van diverse werken van Brinkman & Van der Vlugt zoals bijv. Huis De Bruyn, Huis Sonneveld en de Van Nellefabriek.

Meer afbeeldingen

 

Redactie en presentatie: Robert van Altena

 

Overzicht van de komende uitzendingen

contact:

  • Springvossen op Facebook
  • springvossen@gmail.com

Leave a Reply