Tortilla (of frittata) met courgette
Wat heb je nodig?
– 1 courgette
– 1 ui
– 1 grote aardappel
– 100 gram (uitgelekte) zongedroogde tomaten op olie
– 2 tenen knoflook
– 6 eieren
– verse groene kruiden naar smaak (tijm, rozemarijn, oregano, salie)
– zout en peper
– olijfolie
Eventueel wat aïolie of citroenmayonaise om mee te serveren
Hoe doe je het?
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snijd het kopje en het kontje van de courgette en snijd verder in dunne plakjes met mandoline, mes of eventueel kaasschaaf. Doe de plakjes in een kom en gaar ze gedurende 7 minuten afgedekt in de magnetron op 900 Watt.
Schil in de tussentijd een ui en snipper die. Verwarm wat olie in een koekenpan en fruit de ui. Schil de aardappel, snijd deze in plakjes en vervolgens in fijne reepjes. Doe de aardappel reepjes bij de ui en roer af en toe. Pel 2 teentjes knoflook, hak ze fijn en voeg ook toe. Laat het geheel even op matig vuur licht bruinen en garen.
Klop in een ruime kom de eieren los.
Hak de tomaten en de groene kruiden fijn en voeg samen met peper en zout toe aan het ei mengsel. Zet het vuur onder het aardappel/ei mengsel uit en laat iets afkoelen. Als de courgette gaar is doe je de gare plakjes in een zeef en druk je met een grote lepel het vocht er uit. Laat afkoelen. Voeg nu courgette, ui en aardappel bij het eimengsel en roer het goed door. Proef even of het op smaak is.
Het afbakken kan je op een gaspit of in de oven doen. In beide gevallen is het belangrijk een pan met dikke bodem te gebruiken. Als je in de oven wilt garen is gietijzer met geëmailleerde binnenkant ideaal.
Verwarm de pan op het vuur en doe er ruim olie in. Vet ook de zijkanten goed in. Als het heet is stort je het eimengsel erin. Laat even op matig vuur de bodem bruinen en de binnenkant warm worden. Als je kiest voor de oven methode dan gaat de pan nu in de voorverwarmde oven voor ongeveer een half uur. Als de bovenkant droog en lichtbruin is, haal je de tortilla er uit.
Wil je de tortilla op het vuur garen? Dan draai je de kleinste vuurpit op zacht en zet er een vlamverdeler op. Daarop plaats je de pan met tortilla die je afdekt met een deksel. Dit laat je gedurende ongeveer 20 minuten langzaam stollen en garen. Met een mes kun je voorzichtig de randen iets los halen en door de pan iets te schudden zal de tortilla al loslaten. Daarna zoek je een bord of deksel uit die ín de pan en óp de tortilla past. Met behulp van ovenhandschoen keer je nu de pan met deksel of bord om. De tortilla blijft met de gare kant boven achter op het bord. Die laat je nu weer voorzichtig (eerst weer wat nieuwe olie in de pan) in de pan glijden om de andere kant te garen. De ovengebakken tortilla stort je op exact dezelfde wijze. Je serveert met de mooiste kant boven.
Tortilla kan je koud of warm serveren, als lunch- of bijgerecht. Heerlijk met een klodder aïoli of citroen mayonaise. Eventueel opwarmen in de magnetron is mogelijk. Traditioneel wordt een tortilla (Spaanse omelet) alleen met aardappel gemaakt, maar je kunt natuurlijk eindeloos variëren door bijvoorbeeld chorizo, spek, kaas, zoete aardappel of een combinatie met vis toe te voegen.
Eet smakelijk! (En X van Godfried;-))