Uitgelicht: Ali Farka Touré, burgemeester/boer met muzikale gave

Tijdens het maken van zijn laatste album met Toumani Diabaté hoopte Ali Farka Touré dat, als een van beiden onverhoopt het loodje zou leggen, de achterblijvers bij het horen van die muziek zouden zeggen: "Ahhh! Daar bén je weer!" En dat de spirit van de muzikant als het ware uit de groeven zou springen en de achterblijvers zou omarmen: "Ik ben er nog. In mijn muziek blijf ik altijd bij jullie".

Zo'n calamiteit, dat een van hen zou overlijden tijdens de opnames, was niet ondenkbeeldig. Ali Farka Touré, de fameuze Malinese gitarist, was ongeneeslijk ziek en had tijdens de opnames ondraaglijke pijn in zijn botten. Dat is niet te horen; hij klinkt ontspannen en virtuoos als altijd. Een jaar na de opnames overleed hij, in 2006. 

Ali Farka Touré had vele succesvolle albums gemaakt waarop hij onomstotelijk bewees waar de blues ooit vandaan is gekomen: West Afrika. Maar hij trok zich op een gegeven moment terug uit de muziek om datgene te doen wat zijns inziens prioriteit had: voor zijn mensen zorgen, wat zijn taak was als burgemeester van Niafunké. Land bebouwen, irrigatiekanalen aanleggen zodat er grotere oogsten behaald konden worden, zijn mensen te eten geven. Geen mens zou honger mogen lijden in Touré's universum. Hij kan dan immers aan niets anders dan aan eten denken. Een hongerig mens is doodongelukkig en er zal dan ook niets moois of creatiefs uit hem kunnen komen, wat er in betere omstandigheden wel uitkomt.  Zo dacht Ali Farka Touré en hij werkte hard en zorgde ervoor dat zijn mensen te eten hadden. Dat zijn handen kapotgingen van het harde werk, zodat hij minder goed gitaar kon spelen, deerde hem niet.

Kijk hoe trots hij door zijn mooie land loopt. De track die om 15.25 uur in het eerste uur van Kunst & Cultuur op Vrijdag te horen is is Sabu Yerkoy, een loflied gemaakt toen Mali onafhankelijk werd.

The Independence of Mali did us good

As we have got our land back

As we are now hopeful As we have got our rivers back

As we have all that belongs to us

So we are proud and we are well

 

Dit lied is Ali Farka's muzikale antwoord op de Cubaanse rumba, die op gegeven moment terug de oceaan was overgestoken naar het continent van herkomst, Afrika (Congo) en daar weer een grote rage werd. Mee speelt ook de Cubaan Orlando "Cachaito" Lopez, bassist in de originele bezetting van de Buena Vista Social Club, die in 2009 Ali Farka achterna ging om mee te kunnen spelen in het Grote Hiernamaals Orkest. Hij geeft een typisch Cubaanse swing aan het nummer. Toumani Diabaté, de prachtige kora (Malinese harp) bespeler treedt 17 november 2014 samen met zijn zoon op in het BIMhuis. Doe jezelf een groot genoegen en ga dat horen, schitterende muziek door twee absoluut virtuoze muzikanten. Zalf voor de ziel!

Malinese muziek heeft altijd iets introverts, is zeer poëtisch en onthaast tot en met. De muziek van Ali Farka Touré heeft dat in hoge mate; net zo wijs, empatisch en harmonisch uitgebalanceerd als de man zelf was. 

 

Kom de prachtige muziek uit Mali -en de rest van Afrika is ook bepaald niet te versmaden!- lenen op de Multimedia afdeling van de OBA.

Lees meer over Malinese muziek in Metha's Muziek

 

 

 

Comments are closed.