Springvossen 14 juni | Ulrike Möntmann

Gast: Ulrike Möntmann, kunstenaar / wetenschapper.

In deze aflevering gaat Robert van Altena in gesprek met Ulrike Möntmann. over ‘THIS BABY DOLL WILL BE A JUNKIE‘ (TBDWBAJ).

TBDWBAJ is een langlopend kunstproject van Ulrike Möntmann waarin de kunstenaar samenwerkt met vrouwelijke drugsverslaafden die een gevangenisstraf uitzitten of onder behandeling zijn in een therapeutisch instituut. Het project gaat over de vrouwen zelf, over hun persoonlijke levensloop en het vaak verborgen geweld wat zij hebben ondergaan maar het werk gaat onvermijdelijk ook over de manier waarop er in ruime zin in een maatschappij wordt omgegaan met de z.g. outcast en hier heel specifiek drugsverslaafde vrouwen en ook hoe deze vrouwen behandeld worden in het juridisch en penitentiair systeem. En in uiterste zin is het werk een spiegel voor onszelf en de maatschappij.

.

Sinds 2002 werkte Möntmann aan TBDWBAJ in Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Kroatië en in 2007 ook in Nederland (i.s.m. Liefde in de stad en W139),

Met haar werk begeeft Ulrike Möntmann zich ver buiten het veld van de traditionele kunstwereld. Aan de Universität für angewandte Kunst Wien trof Ulrike Möntmann gelijkgestemde geesten die haar de gelegenheid boden om de implicaties van haar project verder uit te diepen in hun onderzoeksprogramma voor kunstenaars. In 2018 presenteerde zij haar proefschrift ‘THIS BABY DOLL WILL BE A JUNKIE Kunst und Forschung: Projektbericht über Abhängigkeiten und Gewalträume’ / ‘THIS BABY DOLL WILL BE A JUNKIE: Report of an Art and Research Project on Addiction and Spaces of Violence’.  (Edition Angewandte, 2018. Vormgeving Studio Joost Grootens, verschenen in Duitse en Engelse taal bij De Gruyter Berlin). 

.

.

Springvossen is ook als podcast te beluisteren onder AmsterdamFM via verschillende platforms waaronder iTunes / Podcasts en Spotify.

.

Afbeelding: Matrix Pia Herc; Ženska Kaznionica (Woman´s State Prison), Pozega, Kroatië; 2008 (foto: Nina Glockner)


  .

<<  vorige aflevering: Martijn van Nieuwenhuyzen, directeur Museum De Pont.

>> volgende aflevering: Joseph Semah, beeldend kunstenaar.

<>  alle afleveringen.


.

EINDREDACTIE: ROBERT VAN ALTENA | CONTACT: SPRINGVOSSEN@GMAIL.COM


.

MUZIEK

Opening: Leoš Janáček ‘Introduction’, ‘Nursery Rhymes’. CD ‘Janáček choral works’ van Capella Amsterdam o.l.v. Daniel Reuss (Harmonia Mundi), opgenomen in 2010 in De Waalse Kerk, Amsterdam.

Slot: Thelonious Monk, ‘Raise Four’ met Thelonious Monk – piano, Charlie Rouse – tenor saxophone, Larry Gales – bass, Ben Riley – drums. Album: Thelonious Monk, ‘Underground’ (1968) Columbia Records.

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?